Konka Hipertrofisi: Burun Eti Küçültme Ameliyatı
Konka nedir ?
Konka ‘burun eti’ nin latincesidir. Üst, orta ve alt olmak üzere konkalar (burun etleri) 3’e ayrılır. Sağ ve sol burun duvarında 3’er olmak üzere toplam 6 adettir.
Konka hipertrofisi nedir ?
Konka = burun eti, hipertrofi=büyüme anlamındadır. Konka hipertrofisi burun etlerinin normalden fazla büyümesi demektir. Genellikle alt (inferior) burun eti çiftinin büyümesi için kullanılır. Konka hipertrofisi sonucunda burun içerisindeki burun etleri fazlaca yer kaplar, böylece havanın geçeceği alan daralmış olur. Tek başına yada beraberinde diğer burun içi problemlerle (örneğin septum deviasyonu) beraber olduğunda burun tıkanıklığına katkıda bulunur.
Konka hipertrofisinin tedavisi nedir ?
Altta yatan sebebe bağlı değişir. İlaç tedavisi ve ameliyat seçenekleri mevcuttur. Kişiye özel değerlendirmek gerekir. Allerjiye bağlı şikayetlerde burun etlerini küçültebilen ilaç tedavi seçenekleri mevcuttur. Yine konka hipertrofisi ameliyatı seçenekleri de mevcuttur.
Konka hipertrofisi ameliyatı nasıl yapılır (Burun eti ameliyatı)
Konka hipertrofisinin büyüklüğüne ve konkanın et/kemik oranına göre çeşitli ameliyat seçenekleri mevcuttur. En sık uygulanan yöntemlerden bir tanesi konka radyofrekans ile burun etlerinin küçültülmesidir. Konka radyofrekans burun etlerinin radyofrekans enerjisiyle küçültülmesi hedeflenir. Sıklıkla lokal anestezi / sedasyon altında günübirlik bir işlem olarak yapılabilir.
Yine endoskopik bakı altında (kameralı sistem ile) alt konkaların bir kemik yada bir kısmının alınarak küçültülmesiyle olan ameliyat seçenekleri de mevcuttur. Hangi burun eti ameliyatının uygulanması gerektiği kişiye ve burna özel değerlendirilmelidir.
Konka radyofrekans ile burun eti küçültme nasıl yapılır ?
Burun içerisine uyuşturucu sprey sıkılır. Sonrasında lokal anestezik alt burun etlerine enjekte edilerek tam ağrı blokajından emin olunur. İnce uçlu radyofrekans ucunun burun eti içerisinde 1 giriş noktasından yerleştirilir. İhtiyaca göre alt burun eti boyunca burun etinin çeşitli noktalarına radyofrekans enerjisi verilerek burun eti küçülmesi ve etkisi direkt bakı altında görülür. Yeterli uygulama sonrasında işleme son verilir.
Radyofrekans ile burun eti küçültme olanlarda iyileşme süreci
- – İşlem sonrası burun içerisinde özellikle ilk bir ay kabuklanma beklenir
- – İşlem sonrası sigara içilmesi kabuklanmayı arttırır.
- – Ameliyat sonrası ilk 1 hafta sert sümkürme önerilmez.
- – Burun içerisine günde enazından 10-15 kere su verilmesi kabuklanmayı azaltır ve kabukların atılımını hızlandırır.
- – Burun içerisinin nemlendirilmesi ve iyileştirmeyi hızlandırıcı tedaviler fayda verecektir.
- – Özellikle kuru iklim ve kuru havada olan kişilerde oda nemlendiricileri / oda buhar makinaları ameliyat sonrası dönemde fayda vermektedir.
Burun tıkanıklığına neden olan diğer sebepler nelerdir ?
- – Septum deviasyonu
- – Konka bülloza
- – Sinüzit
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
İletişim formumuzu doldurun. Sizinle iletişime geçelim ve merak ettikleriniz hakkında bilgi verelim.