Bell Palsi
Bell Palsi Nedir ?
Bell palsisi nedir : Bell paralizisi yüz felcinin en sık sebebidir. Genellikle yüz felci ile Bell palsisi karışan terimlerdir. Bell paralizisi altta yatan tümör, travma vb. bir sebep yokken görülen idiyopatik (sebebi bilinmeyen) kısa süreli geçici yüz felcine denir. Yüz sinirinde ödem ve şişlik oluşması sonucunda içinden geçtiği dar kemik kanallarda sıkışması neticesine olduğu düşünülmektedir. Bell paralizisine bağlı tek taraflı yüz felci hızlı gerçekleşir. Yaklaşık 3 gün içerisinde hastalık tablosu oturur. Sık görülen bir durumdur, özellikle 20-40 yaşları arasında sık görülür.
Bell paralizisindeki tipik hikaye yüz (7. kranyal) sinirinin viral bir enfeksiyon sonucunda kişinin yüz mimik kaslarına sinyal gitmesini geçici olarak engelleycek şekilde ödemlenmesidir, %90 geçici bir durumdur. Bell paralizisi tanısı dışlama (ekartasyon) tanısıdır: diğer sebepler dışlanmadan bir hastaya ‘Bell paralizisi’ tanısı konulmamalıdır. Özellikle uzun sürede (haftalar veya aylar içerisinde) yüz felci yavaş yavaş ilerleyerek artan hastalarda diğer altta yatan sebepler dışlanmalıdır.
Bell Paralizisi Belirtileri
Yüz felcinin başlaması anidir ve belirtiler kötüleşebilir. Bell paralizinde yüz felci ilerleyici bir hastalıktır ve maksimum şiddetine birkaç saat ya da günde gelir. Genellikle belirtiler 2-3 gün içinde maksimuma çıkar.
Sık görülen belirtiler:
- – Kas güçsüzlüğü/paralizisi, yüzün yarısında hareketsizlik
- – Yüzün genel görünümünde sarkma
- – Göz kırpma zorluğu
- – Konuşma zorluğu
- – Yeme/içme zorluğu
- – Tükrükte artış/azalma
- – Yüzde şişkinlik
- – Ağızdan salya akması
- – Tad alma bozukluğu
Göz semptomları:
- – Yetersiz göz kapanması , göz kapanmaması
- – Işığa hassasiyet
- – Alt göz kapağı düşüklüğü / sarkma
- – Kaş seviyesinde sarkma/düşme
- – Aşırı göz yaşarması
- – Göz kuruluğu
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
İletişim formumuzu doldurun. Sizinle iletişime geçelim ve merak ettikleriniz hakkında bilgi verelim.